Klaus Müllen, Ομότιμος Καθηγητής και π. Διευθυντής του Max Planck Institute for Polymer Research
Ο Ομότιμος Καθηγητής Δρ. Klaus Müllen, σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας από το 1966 έως το 1969 ενώ έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας το 1971. Από το 1972 έως το 1978 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης (ΕΤΗ- Ζυρίχης). Από το 1979 έως το 1983 διετέλεσε Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας ενώ από το 1983 έως το 1989 στο Πανεπιστήμιο του Mainz της Γερμανίας. Από το 1989 έως το 2017 υπήρξε Διευθυντής του Ινστιτούτου Max Planck for Polymer Research του Mainz στο κομμάτι της Συνθετικής Χημείας.
Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο επιτυχημένους χημικούς στην Ευρώπη όσον αφορά την σημασία καθώς και την ποιότητα και το εύρος της ερευνητικής του δραστηριότητας. Το ευρύ ερευνητικό φάσμα του καλύπτει την ανάπτυξη νέων αντιδράσεων σχηματισμού πολυμερών, τη μελέτη των χημικών και φυσικών ιδιοτήτων διαφόρων μορίων καθώς και πιο σύνθετων υλικών, όπως το γραφένιο, τα δενδρομερή και τα βιοσυνθετικά υβριδικά υλικά. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 1995 σχεδίασε και συνέθεσε τα πρώτα Νανογραφένια, ένα ορόσημο που οδήγησε σε πολλές σύγχρονες ενεργειακές τεχνολογίες. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 10 διαφορετικά έργα της ΕΕ και συνεργάστηκε με τις κορυφαίες εταιρείες χημικών σε όλο τον κόσμο. Η τεχνολογική συνάφεια της δραστηριότητάς του και η ισχυρή αλληλεπίδραση με τη βιομηχανία, αντανακλάται στο ότι έχει καταθέσει πάνω από 70 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Ο Ομότιμος Καθηγητής Δρ. Klaus Müllen υπήρξε ο πιο συχνά αναφερόμενος Γερμανός επιστήμονας στο πεδίο της Χημείας (Web of Science, InCites Essential Science Indicators, July 2015). Έχει περίπου 1.900 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, πάνω από 110.000 αναφορές, h index 143 και έχει εκπαιδεύσει 280 διδακτορικούς φοιτητές, ενώ 50 πρώην φοιτητές του κατέχουν καθηγητικές θέσεις σε διεθνή ακαδημαϊκά πανεπιστήμια και ινστιτούτα. Είναι μέλος των συντακτικών επιτροπών πολλών διεθνών περιοδικών στον τομέα της Χημείας και Αναπληρωτής Εκδότης του περιοδικού Journal of the American Chemical Society. Το 2011 βραβεύτηκε από την American Chemical Society (ACS) για την συνεισφορά του στη Χημεία των Πολυμερών, ενώ το 2012 από την BASF για την συνεισφορά στον τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών. Υπήρξε Πρόεδρος της German Chemical Society (2008-2009) καθώς και μέλος της Συγκλήτου της Max Planck Society (2011-2017). Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Εθνικής Ακαδημίας Leopoldina, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Braunschweigische Wissenschaftliche Gesellschaft και της Academia Europaea.